MENU

Výživa

Mé rady a informace pro vás k výživě.


Mé komplexní služby:

Víte, že

20-30% pacientů přijímaných neplánovaně do nemocnice k hospitalizaci trpí nějakým druhem podvýživy

Doma může vzniknout podvýživa při ztrátě chuti k jídlu, braním většího množství léků, ztrátou chrupu. Častěji vzniká u osamocených a depresivních jedinců, určitou roli mohou hrát ekonomické obtíže. V nemocnici se může nepoznaná podvýživa ještě prohloubit.

Existují 2 druhy podvýživy

Podvýživa prostým hladověním může vzniknout při nemožnosti přijímat potravu, při poruchách polykání a při některých onemocněních trávicího traktu. Druhý druh podvýživy stresovým hladověním se objevuje u pacientů s vleklými záněty, po těžkých úrazech, po operacích, a to i přestože normálně jedí.

I obézní lidé mohou trpět podvýživou

Většinou se jedná o nedostatek bílkovin nutných ke zvládání infekce, k hojení ran a ke stavbě svalů. V nemocnici proto není správné zahajovat redukční dietu.

Cholesterol je životně důležitý a není vždy správné se ho zbavovat

Biochemicky je součástí některých hormonů, je stavebním kamenem při novotvorbě buněčné stěny a také z něho vzniká žluč, která je potřeba k správnému trávení.

Pro některé pacienty (hlavně ty starší a chronicky nemocné) může být správná výživa i zázračným lékem

Lépe a rychleji se hojí rány, nevznikají proleženiny, posilují se svaly a proto se úspěšněji rehabilituje, zlepšuje se obranyschopnost organismu proti infekcím.



Mohlo by vás zajímat





Pojďme spolu probrat vaši životní situaci.
Vybrat si můžete ze 2 ordinačních míst.

Chci na úvodní konzultaci